Instructies
Om afspraken, onderzoeken en behandelingen zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn bepaalde voorbereidingen van belang. Hieronder vindt u informatie met de bijbehorende instructies.
Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met de assistente.
Bloed prikken
Indien u wordt gevraagd nuchter te blijven voor een bloedonderzoek, wordt daarmee bedoeld:
– De avond voor afname vanaf 24.00 uur niet meer eten en drinken.
– Alleen een beetje water is toegestaan (maximaal 2 glazen).
– Indien u medicijnen gebruikt mag u deze innemen met een slokje water.
Voor bloedprikken kunt u een afspraak maken bij de bloedafname van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne. U kunt eventueel online een afspraak maken om bloed te laten prikken op deze locaties.
Bloeddruk meten
Bij het meten van uw bloeddruk is het prettig als u ruim op tijd bent en gemakkelijke bovenkleding draagt met niet te strakke mouwen.
Het is mogelijk thuismetingen te verrichten met ofwel een leenmeter (via de praktijk aan te vragen) of wel met uw eigen bloeddrukmeter. U kunt deze metingen dan laten beoordelen door uw eigen huisarts. Neem hiervoor contact op met de assistente.
Astma/COPD controle
Wij verzoeken u om uw inhalatiemedicatie( puffers) mee naar het spreekuur te nemen bij elke astma/COPD controle bij de praktijkondersteuner.
ECG maken
Bij het maken van een ECG(hartfilmpje) worden er stickers op uw huid geplakt. Wij vragen u om geen bodylotion of andere vette lichaamsproducten te gebruiken om dit onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen.
Oren uitspuiten
Zit er een prop in uw oor en wilt u het oor laten uitspuiten, dan adviseren wij u gedurende 3 dagen 3 x per dag een paar druppeltjes of theelepeltje slaolie in het oor te druppelen. Dit om het oorsmeer wat te verdunnen en van de gehoorgang los te weken.
Voor een afspraak kunt u bellen naar de praktijk, dan wordt deze ingepland op het assistentenspreekuur.
Zelf reinigen van de oren
Los een theelepel soda op in een glas lauwwarm kraanwater.
Druppel het aangedane oor hiermee vol terwijl u op het andere oor ligt.
Spoel hierna onder de douche met lauwwarm water het oor schoon. Trek hierbij de oorschelp iets naar achter en houd de douchekop minstens 10 cm van het oor. Bij geen verbetering de volgende dag eventueel nog een keer herhalen. Bij onvoldoende resultaat kunt u een afspraak maken bij de assistente voor het uitspuiten van de oren.
Urine inleveren
Zorg bij het inleveren van urine voor een schoongemaakt potje: goed uitspoelen met water.
Het beste is een zogenaamde ‘gewassen plas’ in te leveren: maak de uitgang van de urinebuis eerst goed schoon met water. Plas het eerste beetje in het toilet, plas daarna in het potje en plas de rest weer uit in het toilet.
Bewaar de urine in een koelkast van maximaal 10 graden Celsius, totdat deze wordt onderzocht.
N.B. Voor urine die in het ziekenhuislaboratorium wordt onderzocht, zijn speciale potjes nodig. Deze zijn op onze praktijk of bij het laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis in Deurne verkrijgbaar.